Handen af van de East Side Gallery in Berlijn

East Side GalleryHeeft cultuur geen waarde meer? Dat vroeg een van de demonstranten zich af die protesteren tegen het verdwijnen van de East Side Gallery als langste stuk muur dat nog overeind is gebleven in Berlijn.

Schreef ik eerder al op mijn blog over het sluiten van Kunsthaus Tacheles in Berlijn, nu is de East Side Gallery aan de beurt om de dupe te worden van investeerders. East Side Gallery is het langste stuk muur in Berlijn dat nog overeind is en sinds 1990 al beschilderd door (graffiti)kunstenaars. Het is een drukke toeristische trekpleister en een gekoesterd symbool van Berlijn. Officieel een monument en Duits erfgoed.

east-side-gallery-berlinGrote gaten worden geslagen in dit monument, eerst om plaats te maken voor Coca cola, Mercedes en nu – sinds deze week – ook voor de bouw van luxe appartementen. Het monument van een gesloten stuk muur met schilderingen erop die over vrijheid gaan, gaat verdwijnen. Stukken muur worden eruit gehaald en verplaatst. Het getuigt van weinig respect voor de geschiedenis.

En het is respectloos, zo vinden de demonstranten, voor de mensen die in het gebied langs de rivier de Spree zijn omgekomen op de vlucht uit de DDR. ‘Hier luxeflats bouwen is als een tankstation zetten voor een van de Berlijnse musea’, vertelt een van de actievoerders aan The Guardian. Bovendien mag het publiek domein van de inwoners van de wijk Friedrichshain, de strook park en strand tussen muur en Spree, plaatsmaken voor het grootkapitaal.

east-side-gallery-berlin-wall-AndyWeissDe sloop was geheim gehouden maar in no time is er een protestactie opgezet om het tegen te gaan. Gelukkig is de East Side Gallery nog niet verloren, want ook de politiek is nu wakker geschud. De ontwikkelingen kun je op de voet volgen in het East Side Gallery dossier van de Berliner Zeitung of lees meer op het Berlijn-blog (van overigens een andere Marjolein).
Wil je ook iets doen? De petitie kan nog steeds ondertekend worden. “Investeerders”: handen af van de East Side Gallery!

Plaats een reactie